Eet volgens de Schijf van Vijf

Als je niet gezond en voldoende eet, dan merk je dat tijdens het tennissen. Een goede voeding is onmisbaar. Daaruit haal je de brandstoffen die je nodig hebt voor het leveren van een sportieve prestatie. Eet minstens 3 keer per dag volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Lees ook meer over de verschillende functies van voeding.

4 functies van voeding

1. Voeding zorgt voor energie

 • Je lichaam haalt de energie vooral uit koolhydraten en vetten. Koolhydraten zijn het belangrijkst voor sporters. Voor de meeste mensen geldt dat ze naar verhouding te veel vetten en te weinig koolhydraten binnenkrijgen. Voor sporters geldt dat nog een beetje meer omdat zij relatief nog meer koolhydraten nodig hebben.
 • Wees daarom matig met vet en kies regelmatig bewust voor voeding met veel koolhydraten in plaats van vetten. Eet bijvoorbeeld koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals fruit, pasta, brood, rijst, aardappelen en peulvruchten.

2. Voeding helpt je lichaam herstellen

 • Herstel is de tweede belangrijke functie van voeding. Met name eiwitten bevorderen het herstel na lichamelijke inspanning en de opbouw van spieren. Eiwitten zitten vooral in vlees, zuivel, graanproducten en peulvruchten. Sporters krijgen over het algemeen voldoende eiwitten binnen. Daar hoef je als actieve tennisser dan ook geen extra aandacht aan te schenken.
 • Het moment waarop je de eiwitten inneemt, is wel een punt van aandacht. Die timing bepaalt hoe snel je na inspanning herstelt. Bekijk de tips na de wedstrijd voor meer informatie.
 • Houd er rekening mee dat dierlijke eiwitbronnen (zoals vlees) meer vetten bevatten dan plantaardige eiwitbronnen. Eet deze met mate.

3. Voeding draagt bij aan een evenwichtige vochtbalans

 • Ieder mens bestaat voor 50 tot 60% uit water. Daardoor is vocht één van de belangrijkste bouwstoffen van het menselijk lichaam. Dit vervoert de voedings- en afvalstoffen en speelt een belangrijke rol bij het regelen van je lichaamstemperatuur.
 • Vocht zit niet alleen in dranken, maar ook in fruit, zuivelproducten en allerlei andere etenswaren.
 • Als volwassene moet je iedere dag minimaal 1,5 tot 2 liter vocht binnenkrijgen. Verdeel die inname goed over de dag. Omdat je als sporter meer zweet en dus meer vocht verliest dan niet-sporters, moet je ook meer eten en drinken. Dit is heel belangrijk. Je kunt door een gebrek aan vocht tijdens een wedstrijd in de problemen komen. Een tekort van 1% kan je prestaties al verminderen.

4. Voeding levert vitaminen, mineralen en voedingsvezels

 • Een verantwoorde voeding levert bijna altijd alle vitamines en mineralen die je nodig hebt. In dat geval heb je geen aanvullende supplementen nodig. Ook geen multivitaminen.
 • Wil je in bepaalde periodes toch wat extra’s gebruiken? Kies dan voor een multivitaminen- en -mineralenpreparaat met een lage dosis van de ‘witte lijst’ van het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT).
 • Een tekort aan voedingsvezels komt bij sporters zelden voor. Je hoeft hierop daarom niet te letten.